top of page
bjoerno

Oliegiganterne skal betale kommunernes klimaregning

Updated: Dec 16, 2024

Af Troels Chr. Jakobsen, Medlem af Borgerrepræsentationen i København (Å) og Bjørn Olsen, byrådskandidat, Alternativet Aarhus


Kommunerne står overfor enorme udgifter til klimatilpasning og oprydning og tab efter oversvømmelser. Den klimaregning truer med at gå ud over velfærden og kan ramme borgere i hele landet, hvis ikke kommunerne holder oliegiganterne ansvarlige for klimakrisen.


Verdens største olie- og gasselskaber skal betale de danske kommuners klimaregning. Det må være et indlysende politisk krav, medmindre man repræsenterer et parti, som synes, det er i orden at tørre den milliardstore regning af på borgerne.


Vi bliver i de her år ramt af stadig flere oversvømmelser som følge af skybrud, stigende grundvand og ekstreme vandstande i vandløb og søer. Alene i år har vi set husejere i Aarhus, København og andre steder i landet, der bogstaveligt talt stod med grundvandet i stuen. Bilister, der blev fanget i vandmasser på Lyngbymotorvejen. Og for nyligt landsbyen Klovborg, der blev raseret af et uvejr. Nogen husker måske også Danmarks hidtil dyreste skybrud i 2011, som medførte skader for milliarder af kroner.


Hver eneste lille stigning i den globale gennemsnitstemperatur fører mere ekstremt vejr med sig. Og så længe olieselskaberne fortsætter med at producere olie, bliver det kun værre. Det er en udvikling, der kommer til at fortsætte i årtier – måske endda århundreder – frem.


Omkring en tredjedel af Danmarks areal - herunder 600.000 boliger – er allerede i dag truet af oversvømmelser, og flere mærker nu de økonomiske konsekvenser. Forsikringsselskaberne har taget hul på at opsige forsikringer for ejendomme, de vurderer, er særligt i farezonen.


Klimaforandringerne er blevet en del af vores hverdag, og landets kommuner er – og skal være - i gang med at forberede sig.


Derfor står Aarhus og København nu med udgifter i milliardklassen til klimasikring, klimaskader og håndtering af den grønne omstilling. Dertil kommer de tab, der opstår, når for eksempel tusindvis af pendlere i månedsvis må finde andre veje, fordi søer og vandløb går over deres breder, som det for nylig skete med Brabrand Sø i Aarhus.

 

Om ganske kort tid ender også størstedelen af regningen for en ny storskala kystsikring hos kommunerne og grundejerne. Det er endnu uvist, hvor stor regningen bliver, og hvordan den skal finansieres. Det eneste sikre er, at det bliver rasende dyrt at beskytte de mange værdier på land mod klimaforandringernes stormfloder.


Blandt verdens forskere er der enighed om, at hovedårsagen til klimaforandringerne er menneskers udledning af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren. Altså især brugen af fossile brændsler som benzin, olie og gas.


Det er i dag almindelig kendt, at oliegiganterne siden i hvert fald 1971 har vidst, at deres produkter ville medføre dødbringende hedebølger, smeltevand fra iskapperne og stigende havniveau. Alligevel har de skjult den viden og i stedet spredt misinformation og vildledt befolkninger verden over. Selv i dag holder de fast i deres fossile forretninger og udvider deres olie- og gasproduktion til trods for de enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser, det fører med sig.


Det skal olieselskaberne naturligvis stå til ansvar for. Alt andet vil være et utilgiveligt svigt overfor borgerne i landets kommuner.


Verden over har stater og kommuner allerede indgivet søgsmål. Alene i USA er der indgivet mere end 40 klimasøgsmål mod olie- og gasindustrien. For eksempel har stater som Californien, New York og Oregon og byer som San Francisco og Oakland sagsøgt selskaber som Shell, Statoil, ExxonMobil, BP og Total.


Det er oplagt, at kommunerne her i Danmark i samarbejde med Kommunernes Landsforening indgiver et fælles søgsmål, så borgerne i alle landets kommuner får den nødvendige hjælp til at undgå at hænge på milliardregningen. Det vil vi kæmpe for som folkevalgte i landets største kommuner, så regningen ikke lander hos skatteyderne.





1 view0 comments

Comments


bottom of page