top of page

Aarhus Havn glemmer, at den er ejet af borgerne i Aarhus

  • bjoerno
  • Mar 26
  • 3 min read

Thure Hastrup, byrådsmedlem Alternativet Aarhus (Å)

Bjørn Olsen, byrådskandidat Alternativet Aarhus (Å)

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, byrådskandidat Alternativet Aarhus (Å)

Jeppe Spure Nielsen, kandidataspirant, Alternativet Aarhus (Å) 

 


Når Aarhus Havn vil udvide Omniterminalen uden dialog med Aarhus byråd, er det udtryk for, at direktionen og bestyrelsen ikke har forstået, hvem de arbejder for.


På et spørgsmål fra Alternativet, om ”på hvilken måde Aarhus Havns direktion og havnens bestyrelse vil holde byrådet orienteret om havnens planer angående Omniterminalen?”, er svaret: ”Aarhus Havns drift, herunder indgåelse af kommercielle aftaler, er adskilt fra Aarhus Byråd. Det er alene et anliggende for Aarhus Havns daglige ledelse og bestyrelse.”


Her fik vi kaffen galt i halsen. Det er Aarhus Kommune, der ejer Aarhus Havn. Dermed er det i sidste ende borgerne, der ejer havnen, og det er byrådsmedlemmerne, der som folkevalgte har det endelige ansvar for at sætte den overordnede ramme for havnens udvikling på vegne af borgerne.


Af samme grund fremgår det af havnens ejerstrategi, at man som bestyrelse ikke gennemfører større projekter, uden at det er forelagt byrådet med begrundelse, analyser og plan for hvordan. Den manglende dialog er dybt problematisk af mange årsager.


For det første skaber det mistillid til havnens ledelse, at den ikke er åben og transparent overfor byrådet.


For det andet blev udvidelsen af Omniterminalen tilbage 2016 budgetteret til omkring 200 mio. kroner. Havnen bruger altså et enormt beløb af borgernes penge på en udvidelse, hvor der ikke er redegjort for, hvordan investeringen bliver tjent hjem. Mens en del af udvidelsen blev lavet dengang, omfatter udbuddet til etape 2 nu etablering af en 430 meter lang ny kaj med en vanddybde på ca. 14 meter og 2 kranlinjer med 31 meters afstand funderet på pæle samt en forlængelse af den eksisterende tværmole (Vestre Tværmole). Det bliver ikke billigt og sker næppe uden en massiv udledning af CO2.


For det tredje er der tale om, at udvidelsen skal bruges til containertrafik. Det er helt overflødigt, da APM-Terminalen lige overfor kan håndtere den dobbelte mængde containere af, hvad den gør i dag. Et område med ny containertrafik vil øge støjgener og miljøbelastning på havnen markant. Der er ingen miljøvurderinger eller redegørelser af nogen som helst art, der gør det muligt for byrådet at vurdere konsekvenserne. Det er endnu uklart, om den foreslåede brug af Omniterminalen overhovedet kan lade sig gøre på ansvarlig vis, og det er mildest talt arrogant, at havnens ledelse, på trods af den manglende viden og orientering af byrådet, alligevel sætter udvidelsen i gang.


Skal Aarhus Havn endnu engang sættes på plads af Planklagenævnet, som det skete i forbindelse med forslaget om havneudvidelsen? Og hvis ikke, kan byrådet så fortsætte udviklingen af Pier 3 med de øgede støjgener? Aarhus Havn forestiller sig forhåbentlig ikke, at det skal løses med en 20 meter høj støjmur, som det sker i forbindelse med udbygningen af Fredericia Havn? Det ville være en hån mod borgerne.


Når Aarhus Vand skal have nyt rensningsanlæg, som det er tilfældet med ReWater, bliver det behandlet af byrådet. Når Kredsløb fremlægger en ny strategi for fjernvarmen i Aarhus, bliver det behandlet af byrådet. Når Aarhus Havn ønsker at sætte gang i et nyt stort projekt, skal det naturligvis også behandles af Aarhus byråd. Aarhus Havn er jo ikke en ”autonom republik”.


Aarhus Havn skal d. 1. april omlægges til et kommunalt ejet aktieselskab. I den forbindelse vil Alternativet foreslå nye krav til dialogen mellem Aarhus Havn og byrådet. Vi opfordrer samtidig Aarhus Havn til at sætte udvidelsen af Omniterminalen på pause, indtil der forelægger en fyldestgørende redegørelse for projektet.




 
 
 

Comments


bottom of page