PRESSEMEDDELELSE
I et nyt udspil lægger Alternativet op til at re-designe det lokale fødevaresystem. Lokalt produceret mad skal være med til at udvikle fællesskaber på tværs af land og by og skabe grundlag for sunde børneliv og liv på landet.
Det nye fødevareudspil fra Alternativet rummer i alt 16 konkrete indsatser og flere af tiltagene handler lige så meget om udvikling af lokale fællesskaber, som de handler om mad. Det gælder for eksempel forslag som ”gratis økologisk regenerativ skolemad til alle børn” og ”børnene ud i marken”, hvor Alternativet vil give skolerne mulighed for at indgå samarbejde med lokale jordbrug eller tilgå skolehaver, så alle børn kan få erfaringer med at dyrke og tilberede deres egen mad.
”Vi ved fra talrige studier, hvor vigtig naturen og maden er for børnenes trivsel, så det handler om at skabe gode forudsætninger for sunde børneliv. Vores ambition er, at kommunen skal gå forrest i det arbejde med helhedsorienterede løsninger, der samtidig er med til at skabe jobs og liv på landet. Derfor vil vi gøre Aarhus til den foretrukne kommune hos den nye generation af landbrugere. For det er dem, der med en stærk lokal forankring kommer til at skabe fremtidens landbrug fyldt med liv og trivsel og med den forandring, der også miljømæssigt er brug for,” lyder det fra to af Alternativets lokale kandidater til næste års kommunalvalg, Bjørn Olsen og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen.
For at tiltrække den nye generation af jordbrugere indeholder udspillet også en række tiltag, der skal fremme udvikling af multifunktionelle landbrug og bynære landbrug, ligesom partiet vil indføre krav til, at kommunens indkøb skal målrettes økologisk regenerative fødevarer, der så vidt muligt kommer fra lokalområdet.
”Hvis vi skal have en stærk lokal fødevareforsyning, er vi nødt til at sikre, at de lokale landbrug har en reel mulighed for at målrette deres produktion til nærområdet. Her spiller kommunen en helt afgørende rolle – både ved at efterspørge lokale økologisk regenerative fødevarer og ved at skabe rammerne for et velfungerende privat marked. Den tillid og den nærhed skal vi have genopbygget. Når det er gjort, er der til gengæld næsten ingen grænser for den værdi, det giver til lokalsamfundet,” siger Bjørn Olsen og Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen.
De to kandidater påpeger, at opbygningen af et lokalt fødevaresystem også handler om forsyningssikkerhed, da de globale forsyningskæder i dag ikke længere kan tages for givet.
Landbruget udgør i dag omkring 55% af Aarhus Kommunes areal. Med klimaaftalen har byrådet vedtaget, at en del af arealet skal omlægges til natur, så landbruget i 2030 kun udgør 34% af det samlede areal.
Alternativet i København er også på banen med et tilsvarende fødevareudspil, som er tilpasset de lokale forhold i København.
Comentários